همیشه خسته اید یا مدام احساس تشنگی می کنید؟ شاید بدنتان دارد چیزی به شما می گوید! شناخت علائم دیابت قدم اول برای مراقبت بهتر از خودتان است. آیا می دانید چه نشانه هایی را نباید نادیده گرفت؟ بیایید با هم نگاهی کاربردی به دنیای دیابت بیندازیم و ببینیم چطور می توانیم با آگاهی بیشتر، سلامتی مان را مدیریت کنیم.
دیابت چیست؟ دیابت یک بیماری است که وقتی سطح گلوکز خون (یا همان قند خون) شما بیش از حد بالا می رود، اتفاق می افتد. گلوکز، منبع اصلی انرژی برای بدن شما محسوب می شود. بدن شما قادر به ساخت گلوکز است، اما این ماده از طریق مواد غذایی مصرفی شما نیز تأمین می گردد.
انسولین هورمونی است که در پانکراس (لوزالمعده) تولید می شود. وظیفه آن کمک به ورود گلوکز به داخل سلول های بدن شماست تا به عنوان انرژی مورد استفاده قرار گیرد. در افراد مبتلا به دیابت، بدن یا به مقدار کافی انسولین تولید نمی کند (یا اصلاً تولید نمی کند)، و یا نمی تواند از انسولین تولید شده به درستی استفاده کند. نتیجه این وضعیت، باقی ماندن گلوکز در خون و عدم رسیدن آن به سلول ها است.
ابتلا به دیابت، خطر آسیب دیدگی چشم ها، کلیه ها، اعصاب و قلب را افزایش می دهد. همچنین، دیابت با برخی از انواع سرطان نیز در ارتباط است. با انجام اقدامات لازم برای پیشگیری یا مدیریت دیابت، می توانید احتمال بروز مشکلات سلامتی مرتبط با این بیماری را کاهش دهید.
رایج ترین انواع دیابت شامل دیابت نوع ۱، دیابت نوع ۲ و دیابت بارداری است.
آیا نگران هستید که شاید خودتان، فرزندتان یا یکی از اطرافیانتان به دیابت مبتلا شده باشد؟ توجه داشته باشید که صرفِ داشتن برخی از علائم دیابت، به معنی ابتلای قطعی به این بیماری نیست. با این حال، توصیه می شود برای اطمینان خاطر از علائم دیابت خفیف یا حاد، حتماً با پزشک عمومی خود مشورت کنید. از مهمترین علائم دیابت می توان به موارد زیر اشاره کرد:
این نشانه های دیابت ممکن است در هر فردی (چه بزرگسال و چه کودک) مشاهده شود. اما برخی از این علائم بیماری قند یا دیابت در مبتلایان به دیابت نوع ۱ رایج تر است و ممکن است به سرعت بروز کنند.
پزشکان برای تشخیص دیابت و پیش دیابت از آزمایش های گوناگونی استفاده می کنند. انتخاب نوع آزمایش توسط پزشک شما، به عواملی مانند وجود یا عدم وجود علائم در شما و همچنین باردار بودن یا نبودن تان بستگی دارد.
آگاهی از دیابت، شناخت علائم بیماری دیابت و درک روش های تشخیص، قدرت شما در مدیریت سلامتی تان است. به خاطر داشته باشید که تشخیص زودهنگام و اقدامات صحیح، نقش کلیدی در پیشگیری از عوارض و حفظ کیفیت زندگی دارد. هرگز نشانه های هشداردهنده را دست کم نگیرید و برای اطمینان، همواره با پزشک خود در تماس باشید. کنترل سلامتی تان در دستان شماست.