دسته بندی قلب و عروق

11 علائم سکته قلبی + قبل و بعد از وقوع حمله قلبی

سکته قلبی چیست؟

سکته قلبی به وضعیتی گفته می شود که جریان خون به بخشی از عضله قلب به شدت کم شده یا کاملاً مسدود می شود.

علت این انسداد معمولاً تجمع چربی، کلسترول و مواد دیگر در دیواره داخلی شریان هایی است که به قلب خون رسانی می کنند (شریان های کرونری). به این رسوبات چرب و کلسترولی، «پلاک» می گویند و فرآیند تشکیل آن ها «آترواسکلروز» یا «تصلب شرایین» نام دارد.

گاهی ممکن است یک پلاک دچار پارگی شود و روی آن لخته خون تشکیل گردد. این لخته می تواند مسیر جریان خون را مسدود کند. نرسیدن خون کافی به عضله قلب، می تواند باعث آسیب یا حتی مرگ آن بخش از عضله شود.

به طور خلاصه، سکته قلبی زمانی رخ می دهد که یک شریان خون رسان به قلب مسدود شود. تجمع تدریجی رسوبات چربی و کلسترول، پلاک ها را در شریان های قلبی به وجود می آورد. 

اگر یکی از این پلاک ها پاره شود، لخته خون تشکیل شده و با مسدود کردن شریان، سکته قلبی اتفاق می افتد. در این هنگام، نرسیدن خون باعث از بین رفتن بافت عضله قلب می شود.

علائم سکته یا حمله قلبی

نشانه های سکته قلبی یا علائم سکته ی قلبی که می تواند نشان از علائم سکته قلبی خفیف و یا علائم سکته قلبی شدید است عبارتند از:

  1. درد قفسه سینه: از پیش علائم سکته قلبی است که معمولاً به صورت احساس فشار، سنگینی، تنگی یا فشردگی در ناحیه قفسه سینه حس می شود.
  2. انتشار درد به سایر نواحی: ممکن است احساس کنید درد از قفسه سینه به سمت بازوها (معمولاً بازوی چپ، اما گاهی هر دو بازو)، فک، گردن، پشت و بالای شکم کشیده می شود.
  3. احساس سبکی سر یا سرگیجه
  4. عرق کردن (تعریق)
  5. تنگی نفس
  6. احساس تهوع یا استفراغ
  7. احساس اضطراب شدید: شبیه به حالتی که در حملات پانیک رخ می دهد.
  8. سرفه یا خس خس سینه
  9. درد قفسه سینه: در سکته قلبی اغلب شدید است، اما جالب است بدانید که برخی افراد ممکن است فقط درد خفیفی، مانند درد ناشی از سوءهاضمه، احساس کنند.
  10. تنگی نفس، تهوع
  11. استفراغ یا درد در ناحیه پشت یا فک

تمامی این موارد از مهم ترین و شایع ترین نشانه های حمله قلبی در افراد است که شامل علائم سکته قلبی قبل از وقوع نیز هستند.

انواع سکته قلبی

«سندرم حاد کرونری» (ACS) به شرایطی گفته می شود که شریان های حامل خون، اکسیژن و مواد مغذی به قلب دچار انسداد می شوند. سکته های قلبی یکی از انواع ACS هستند و زمانی رخ می دهند که قلب شما خون کافی دریافت نمی کند. نام دیگر سکته قلبی، «انفارکتوس میوکارد» است.

سه نوع اصلی سکته قلبی وجود دارد:

  1. انفارکتوس میوکارد با بالا رفتن بخش ST (STEMI)
  2. انفارکتوس میوکارد بدون بالا رفتن بخش ST (NSTEMI)
  3. اسپاسم (گرفتگی) عروق کرونر یا آنژین ناپایدار

عبارت «بخش ST» به بخشی از الگوی ثبت شده در نوار قلب (الکتروکاردیوگرام) اشاره دارد که فعالیت الکتریکی قلب شما را نشان می دهد.

فقط در سکته قلبی نوع STEMI، این بخش در نوار قلب بالاتر از حد طبیعی دیده می شود. هر دو نوع STEMI و NSTEMI می توانند آسیب قابل توجهی به قلب وارد کنند و جزء سکته های قلبی جدی محسوب می شوند.

در ادامه، اطلاعات بیشتری در مورد هر یک از این انواع سکته قلبی، روش های پیشگیری، درمان و بهبودی پس از آن ارائه خواهیم داد.

STEMI: سکته قلبی کلاسیک

وقتی صحبت از سکته قلبی می شود، بیشتر افراد به نوع STEMI فکر می کنند. STEMI زمانی اتفاق می افتد که یک شریان کرونری به طور کامل مسدود شود و بخش وسیعی از عضله قلب از دریافت خون محروم گردد. این نوع سکته قلبی بسیار جدی است و می تواند آسیب زیادی به قلب وارد کند.

علائم و نشانه های STEMI

  1. علامت مشخصه STEMI، درد در مرکز قفسه سینه است.
  2. این ناراحتی معمولاً به صورت فشار یا تنگی توصیف می شود، نه درد تیز و برنده.
  3. برخی افراد مبتلا به STEMI ممکن است درد را در یک یا هر دو بازو، پشت، گردن یا فک نیز احساس کنند.
  4. تهوع
  5. تنگی نفس
  6. اضطراب
  7. سبکی سر
  8. عرق سرد

اگر علائمی شبیه به سکته قلبی دارید، باید فوراً با اورژانس تماس بگیرید یا به نزدیک ترین مرکز درمانی مراجعه کنید. متأسفانه، بسیاری از افراد مبتلا به سکته قلبی، دو ساعت یا بیشتر برای دریافت کمک صبر می کنند. این تأخیر می تواند منجر به آسیب دائمی به قلب یا حتی مرگ شود.

سکته های قلبی NSTEMI

  • برخلاف STEMI، در سکته قلبی نوع NSTEMI، شریان کرونری درگیر به طور کامل مسدود نشده، بلکه انسداد نسبی دارد.
  • در نوار قلب فرد مبتلا به NSTEMI، تغییرات مربوط به بالا رفتن بخش ST دیده نمی شود.
  • برای تعیین میزان انسداد شریان، آزمایشی به نام «آنژیوگرافی عروق کرونر» انجام می شود.
  • همچنین، آزمایش خون سطح بالای پروتئینی به نام «تروپونین» را نشان خواهد داد که نشان دهنده آسیب قلبی است.

اگرچه ممکن است آسیب قلبی در NSTEMI کمتر از STEMI باشد، اما این نوع سکته نیز یک وضعیت پزشکی جدی است.

اسپاسم عروق کرونر (CAS)، سکته قلبی خاموش، یا سکته قلبی بدون انسداد

اسپاسم عروق کرونر، که به آن آنژین ناپایدار یا سکته قلبی خاموش هم گفته می شود، زمانی رخ می دهد که یکی از شریان های قلب به شدت منقبض (دچار اسپاسم) می شود، به طوری که جریان خون متوقف شده یا به میزان قابل توجهی کاهش می یابد.

علائم اسپاسم عروق کرونر

  1. آن می تواند شبیه به STEMI باشد، اما گاهی با دردهای عضلانی، سوءهاضمه یا مشکلات دیگر اشتباه گرفته می شود.
  2. تشخیص قطعی سکته قلبی خاموش فقط با استفاده از تصویربرداری و آزمایش خون امکان پذیر است.
  3. در اسپاسم عروق کرونر، معمولاً آسیب دائمی به قلب وارد نمی شود.

با این حال، وقوع آن نشان می دهد که شما در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سکته های قلبی بعدی، که ممکن است جدی تر باشند، قرار دارید.

درمان حمله قلبی

سکته قلبی نوع STEMI (انفارکتوس میوکارد با بالا رفتن بخش ST) یک اورژانس پزشکی است و نیاز به ارزیابی و درمان فوری دارد. درمان سریع بسیار مهم است تا آسیب وارد شده به قلب شما به حداقل برسد.

اگر علائم حمله قلبی دارید و نوار قلب (ECG) نشان دهنده STEMI است، پزشکان شما را برای انتخاب بهترین روش درمانی جهت باز کردن شریان های کرونری مسدود شده، ارزیابی خواهند کرد.

روش درمانی به زمان شروع علائم و سرعت دسترسی شما به امکانات درمانی بستگی دارد:

  1. اگر علائم در 12 ساعت گذشته شروع شده باشد: معمولاً روش «آنژیوگرافی عروق کرونر» و به دنبال آن «مداخله کرونری اولیه از راه پوست» (Primary PCI یا همان آنژیوپلاستی) به شما پیشنهاد می شود.
  2. اگر علائم در 12 ساعت گذشته شروع شده اما دسترسی سریع به PCI امکان پذیر نباشد: داروهایی برای حل کردن لخته خون به شما تزریق خواهد شد.
  3. اگر از شروع علائم بیش از 12 ساعت گذشته باشد: بسته به شرایط شما، ممکن است روش درمانی متفاوتی پیشنهاد شود. تصمیم گیری نهایی پس از انجام آنژیوگرافی صورت می گیرد و می تواند شامل دارو درمانی، PCI یا جراحی بای پس باشد.
  4. اگر انجام PCI برای شما مناسب نباشد: ممکن است ترکیبی از داروها برای جلوگیری از تشکیل لخته خون (داروهای ضد پلاکت) برای شما تجویز شود.

در ادامه به بررسی دقیق تر هر کدام می پردازیم:

مداخله کرونری اولیه از راه پوست (Primary PCI)

  • این روش که گاهی «آنژیوپلاستی کرونری» هم نامیده می شود، درمان اورژانسی استاندارد برای STEMI است و هدف آن گشاد کردن شریان کرونری مسدود شده است.
  • قبل از انجام PCI، ابتدا آنژیوگرافی عروق کرونر انجام می شود تا پزشک مطمئن شود که این روش برای شما مناسب است و محل دقیق انسداد را مشخص کند.
  • در کنار این روش، معمولاً داروهای رقیق کننده خون (مانند آسپرین با دوز پایین) برای جلوگیری از تشکیل لخته های جدید تجویز می شود.
  • ممکن است لازم باشد مصرف برخی داروها را تا مدتی پس از انجام PCI ادامه دهید.
  • توجه داشته باشید که PCI یا آنژیوپلاستی کرونری یک روش تخصصی است که نیاز به تجهیزات پیشرفته و کادر درمانی مجرب دارد و در همه بیمارستان ها انجام نمی شود. (در بسیاری از کشورها، مراکز تخصصی قلب برای این منظور وجود دارد.)
  • روش انجام آنژیوپلاستی: که در این عمل، یک لوله بسیار نازک و انعطاف پذیر (به نام کاتتر) که در نوک آن یک بالون کوچک قرار دارد، از طریق یک رگ خونی در کشاله ران یا بازوی شما وارد می شود. کاتتر با کمک تصاویر اشعه ایکس، از طریق رگ ها به سمت قلب و شریان کرونری مسدود شده هدایت می شود. سپس بالون باد شده و شریان تنگ را باز می کند. در بیشتر موارد، یک توری فلزی کوچک به نام «استنت» در محل تنگی قرار داده می شود تا شریان را باز نگه دارد.

داروهایی برای حل کردن و جلوگیری از لخته شدن خون

داروهای حل کننده لخته خون (ترومبولیتیک ها/فیبرینولیتیک ها): اگر امکان انجام فوری PCI وجود نداشته باشد، داروهایی برای حل کردن لخته های خون به شما داده می شود. این داروها که معمولاً به صورت تزریقی تجویز می شوند، با هدف قرار دادن و تخریب ماده ای به نام «فیبرین» (پروتئین اصلی تشکیل دهنده لخته خون) عمل می کنند و به باز شدن شریان کرونری کمک می کنند. حتی پس از دریافت داروهای حل کننده لخته، ممکن است در ادامه و پس از پایدار شدن وضعیت یا در صورت عدم موفقیت این داروها، نیاز به انجام آنژیوگرافی و PCI باشد.

داروهای جلوگیری کننده از لخته شدن خون (ضد پلاکت ها): اگر انجام PCI برای شما مناسب نباشد، ممکن است با ترکیبی از دو نوع داروی ضد پلاکت (معمولاً آسپرین به همراه یک داروی دیگر) تحت درمان قرار بگیرید. این داروها با کاهش چسبندگی پلاکت ها، از تشکیل لخته خون جلوگیری کرده و به جریان روان تر خون در رگ ها کمک می کنند.معمولاً لازم است این داروها را تا 12 ماه مصرف کنید.

جراحی بای پس عروق کرونر (CABG): گاهی اوقات به دلیل وضعیت خاص آناتومی شریان های قلب (مثلاً وجود تنگی های متعدد یا درگیری شاخه های فرعی)، انجام آنژیوپلاستی یا PCI از نظر فنی امکان پذیر نیست. در چنین مواردی، جراحی بای پس عروق کرونر (که به اختصار CABG نامیده می شود) به عنوان یک گزینه جایگزین مطرح می گردد. در این جراحی، یک بخش رگ سالم از بخش دیگری از بدن شما (معمولاً از قفسه سینه، پا یا بازو) برداشته شده و به شریان کرونری پیوند زده می شود، به طوری که خون بتواند از مسیری جدید، ناحیه تنگ یا مسدود شده را دور بزند (بای پس کند). این رگ پیوندی «گرافت» نامیده می شود. هدف از جراحی بای پس، بهبود خون رسانی و اکسیژن رسانی به عضله قلب است.

درمان انفارکتوس میوکارد بدون بالا رفتن بخش ST (NSTEMI) و آنژین ناپایدار

اگر نوار قلب نشان دهنده NSTEMI یا آنژین ناپایدار باشد، معمولاً درمان با داروهای جلوگیری کننده از لخته خون (از جمله آسپرین و داروهای دیگر) آغاز می شود. در برخی بیماران، پس از درمان اولیه دارویی، ممکن است انجام آنژیوپلاستی کرونر (PCI) یا جراحی بای پس عروق کرونر (CABG) نیز لازم باشد. مصرف داروهای رقیق کننده خون ممکن است تا 12 ماه ادامه یابد.

پیشگیری از سکته قلبی

شما می توانید با انجام اقدامات زیر، به پیشگیری از سکته قلبی (و همچنین سکته مغزی) کمک کنید:

  1. رژیم غذایی سالم و متعادلی داشته باشید.
  2. سیگار نکشید.
  3. سعی کنید فشار خون خود را در محدوده سالم نگه دارید.
  4. رژیم غذایی سالم
  5. رژیم غذایی ناسالم و سرشار از چربی، فرآیند سخت شدن شریان ها (آترواسکلروز) را تشدید کرده و خطر سکته قلبی را افزایش می دهد.
  6. مصرف مداوم غذاهای پرچرب باعث تجمع بیشتر پلاک های چربی در شریان های شما می شود، زیرا این غذاها حاوی نوع ناسالمی از کلسترول هستند.

در ادامه به بررسی دقیق هر کدام از این موارد پیشگیری می پردازیم:

رژیم غذایی

دو نوع اصلی کلسترول وجود دارد:

  • LDL (لیپوپروتئین با چگالی کم): که به آن “کلسترول بد” هم می گویند، زیرا مقادیر بالای آن می تواند باعث انسداد شریان ها شود.
  • HDL (لیپوپروتئین با چگالی بالا): که “کلسترول خوب” نامیده می شود، زیرا به کاهش رسوبات چربی در شریان ها کمک می کند.

چربی ها نیز به دو دسته اصلی تقسیم می شوند:

  • اشباع
  • غیراشباع.

باید از مصرف غذاهایی که حاوی مقدار زیادی چربی اشباع هستند پرهیز کنید، زیرا این نوع چربی باعث افزایش سطح کلسترول بد (LDL) در خون شما می شود.

نمونه هایی از غذاهای سرشار از چربی اشباع

  • غذاهای سرخ شده و فست فودها
  • سوسیس، کالباس و گوشت های پرچرب
  • کره و روغن حیوانی
  • خامه و پنیرهای پرچرب
  • کیک ها، شیرینی ها و بیسکویت ها
  • غذاهای حاوی روغن نارگیل یا پالم

توصیه می شود از یک الگوی غذایی شبیه به رژیم مدیترانه ای پیروی کنید. این یعنی مصرف بیشتر نان های سبوس دار، برنج قهوه ای، پاستا، میوه ها، سبزیجات و ماهی، و مصرف کمتر گوشت قرمز. به جای کره و پنیرهای پرچرب، از روغن های گیاهی مانند روغن زیتون استفاده کنید.

مصرف ماهی های چرب مانند سالمون، ساردین و شاه ماهی، که بخشی از رژیم مدیترانه ای هستند، مفید است، اما نیازی نیست صرفاً با هدف پیشگیری از سکته قلبی بعدی، این ماهی ها را به طور خاص مصرف کنید.

همچنین، شواهدی مبنی بر اینکه مصرف مکمل های امگا-3 یا غذاهای غنی شده با امگا-3 به پیشگیری از سکته قلبی مجدد کمک می کند، وجود ندارد.

هرگز بدون مشورت با پزشک، هیچ گونه مکمل غذایی مصرف نکنید. برخی مکمل ها حتی ممکن است مضر باشند.

سیگار کشیدن

  • سیگار کشیدن یکی از عوامل خطر اصلی برای سکته قلبی است، زیرا باعث تسریع آترواسکلروز (سخت شدن شریان ها) و افزایش فشار خون می شود.
  • برای ترک سیگار می توانید از پزشک خود یا مراکز مشاوره ترک سیگار کمک بگیرید. آن ها می توانند بهترین روش ها و حمایت های لازم را به شما ارائه دهند.
  • اگر برای ترک سیگار مصمم هستید، پزشک می تواند داروهایی را برای کمک به کاهش علائم ترک برای شما تجویز کند.

فشار خون بالا

  • فشار خون بالا و مداوم (هایپرتنشن) فشار زیادی به شریان ها و قلب شما وارد می کند و خطر سکته قلبی را افزایش می دهد.
  • خوشبختانه، فشار خون بالا را اغلب می توان با رعایت رژیم غذایی سالم، محدود کردن مصرف الکل، حفظ وزن مناسب و ورزش منظم کنترل کرد.

رژیم غذایی و فشار خون بالا

  • توصیه های مربوط به رژیم غذایی سالم برای افراد مبتلا به فشار خون بالا نیز کاربرد دارد. علاوه بر آن، باید میزان مصرف نمک خود را به شدت کاهش دهید.
  • نمک باعث افزایش فشار خون می شود. هرچه نمک بیشتری مصرف کنید، فشار خونتان بالاتر می رود. سعی کنید روزانه کمتر از 6 گرم نمک (معادل حدود 2.4 گرم سدیم یا تقریباً یک قاشق چای خوری) مصرف کنید.
  • یاد بگیرید چگونه مصرف نمک را در رژیم غذایی خود کم کنید.
  • ثابت شده است که رژیم غذایی کم چرب و سرشار از فیبر (مانند برنج سبوس دار، نان سبوس دار، پاستا، و مقدار فراوان میوه و سبزیجات) به کاهش فشار خون کمک می کند. میوه ها و سبزیجات همچنین سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی ضروری برای سلامت بدن هستند.
  • سعی کنید روزانه حداقل 5 وعده میوه و سبزیجات مصرف کنید.

وزن

اضافه وزن باعث می شود قلب شما برای پمپاژ خون به سراسر بدن، سخت تر کار کند و این می تواند فشار خون را بالا ببرد. با استفاده از شاخص توده بدنی (BMI)، بررسی کنید که آیا وزن شما نسبت به قدتان مناسب است یا خیر.

اگر نیاز به کاهش وزن دارید، به خاطر داشته باشید که حتی کم کردن چند کیلوگرم نیز تأثیر مثبتی بر فشار خون و سلامت کلی شما خواهد داشت.

ورزش

فعالیت بدنی و ورزش منظم، با حفظ سلامت قلب و عروق، به کاهش فشار خون کمک می کند. ورزش منظم همچنین به کاهش وزن کمک می کند که خود عامل دیگری در کنترل فشار خون است.

فعالیت های با شدت کم تا متوسط مانند پیاده روی، شنا و دوچرخه سواری توصیه می شوند. فعالیت های شدیدتر مانند فوتبال یا اسکواش ممکن است برای همه مناسب نباشند. حتماً در مورد نوع و شدت ورزش مناسب با پزشک خود مشورت کنید.

تشخیص سکته قلبی

اگر پزشک به سکته قلبی مشکوک شود، شما باید فوراً در بیمارستان بستری شوید. معمولاً شما را به بخش مراقبت های ویژه قلبی (CCU/ACCU) یا مستقیماً به بخش آنژیوگرافی (کاتتریزاسیون قلبی) منتقل می کنند تا تشخیص قطعی داده شده و درمان آغاز شود.

برخی از مهم ترین روش های تشخیص سکته قلبی عبارتند از:

  1. الکتروکاردیوگرام (نوار قلب – ECG)
  2. آزمایش های خون

در ادامه به بررسی دقیق تر هر کدام می پردازیم:

الکتروکاردیوگرام (نوار قلب – ECG)

  • نوار قلب یکی از مهم ترین آزمایش ها در تشخیص سکته قلبی است و باید در همان دقایق اولیه ورود به بیمارستان (معمولاً ظرف 10 دقیقه) انجام شود.
  • ECGفعالیت الکتریکی قلب شما را ثبت می کند. با هر ضربان، قلب شما سیگنال های الکتریکی کوچکی تولید می کند. دستگاه ECGاین سیگنال ها را روی کاغذ ثبت می کند و به پزشک اجازه می دهد تا عملکرد الکتریکی قلب شما را ارزیابی کند.
  • انجام ECG کاملاً بدون درد است و حدود 5 دقیقه طول می کشد. در طول این آزمایش، چندین الکترود (صفحات فلزی کوچک) به پوست قفسه سینه، بازوها و پاهای شما متصل می شوند. این الکترودها از طریق سیم به دستگاه ECG وصل هستند.

اهمیت ECG در تشخیص سکته قلبی از این جهت است که:

  • به تأیید یا رد تشخیص سکته قلبی کمک می کند.
  • نوع سکته قلبی (مثلاً STEMI یا NSTEMI) را مشخص می کند که در انتخاب بهترین روش درمانی بسیار مؤثر است.

آزمایش های خون

وقتی عضله قلب در اثر سکته آسیب می بیند، پروتئین های خاصی از سلول های آسیب دیده به آرامی وارد جریان خون می شوند. به همین دلیل، از شما نمونه خون گرفته می شود تا سطح این پروتئین های قلبی (که «مارکرهای قلبی» نامیده می شوند) اندازه گیری شود.

مهم ترین و رایج ترین مارکر قلبی که اندازه گیری می شود، «تروپونین قلبی» است. سطح تروپونین در خون به تشخیص قطعی سکته قلبی و همچنین تعیین نوع آن کمک می کند.

انواع سکته قلبی (بر اساس تشخیص)

سکته های قلبی بر اساس یافته های نوار قلب (به ویژه تغییرات بخش ST) و سطح مارکرهای قلبی (مانند تروپونین) در خون، طبقه بندی می شوند.

  1. سندرم حاد کرونری (ACS)
  2. عکس برداری با اشعه ایکس از قفسه سینه (Chest X-ray)
  3. اکوکاردیوگرام (اکوی قلب)
  4. آنژیوگرافی عروق کرونر

سندرم حاد کرونری (ACS)

همانطور که گفته شد، سکته قلبی نوعی از سندرم حاد کرونری (ACS) است که ناشی از انسداد قابل توجه در شریان های کرونری است.

سه نوع اصلی ACS عبارتند از:

  1. انفارکتوس میوکارد با بالا رفتن بخش ST (STEMI): در این نوع، انسداد شریان معمولاً کامل و طولانی مدت است و باعث آسیب وسیع به عضله قلب می شود. تشخیص آن با تغییرات مشخص در ECG (بالا رفتن بخش ST) و افزایش مارکرهای قلبی تأیید می شود. STEMI نیاز به درمان اورژانسی برای باز کردن شریان دارد.
  2. انفارکتوس میوکارد بدون بالا رفتن بخش ST (NSTEMI): در این نوع، انسداد معمولاً کامل نیست یا موقتی بوده، اما همچنان باعث آسیب به عضله قلب می شود. در ECG تغییرات مشخصه STEMI دیده نمی شود، اما آزمایش خون افزایش مارکرهای قلبی را نشان می دهد. NSTEMI نیز یک اورژانس پزشکی است و بدون درمان می تواند به STEMI تبدیل شود.
  3. آنژین ناپایدار: در این حالت، شما علائمی شبیه به سکته قلبی دارید، اما آزمایش ها (ECG و مارکرهای قلبی) شواهدی از آسیب دائمی به عضله قلب نشان نمی دهند. با این حال، خون رسانی به قلب به طور جدی محدود شده و شما در معرض خطر بالای وقوع سکته قلبی در آینده نزدیک هستید.
  4. عکس برداری با اشعه ایکس از قفسه سینه (Chest X-ray): این آزمایش می تواند در مواردی که تشخیص سکته قلبی قطعی نیست و علائم ممکن است ناشی از علل دیگری (مانند مشکلات ریوی) باشند، مفید باشد. همچنین برای بررسی عوارضی مانند تجمع مایع در ریه ها (ادم ریوی) به کار می رود.
  5. اکوکاردیوگرام (اکوی قلب): این سونوگرافی از قلب، با استفاده از امواج صوتی، تصاویری از ساختار و عملکرد قلب شما ارائه می دهد. اکوکاردیوگرافی به پزشک کمک می کند تا بفهمد کدام بخش های قلب آسیب دیده اند و این آسیب چه تأثیری بر قدرت پمپاژ قلب گذاشته است.
  6. آنژیوگرافی عروق کرونر: این آزمایش دقیق ترین روش برای مشاهده وضعیت شریان های کرونری است. به پزشک نشان می دهد که آیا انسداد یا تنگی در شریان ها وجود دارد و محل دقیق آن کجاست.
    روش انجام آن قبلاً در بخش درمان توضیح داده شد (وارد کردن کاتتر و تزریق ماده حاجب). نتایج آنژیوگرافی به متخصص قلب کمک می کند تا بهترین روش درمانی (دارو، آنژیوپلاستی یا جراحی بای پس) را برای شما انتخاب کند.

عوارض سکته قلبی

عوارض ناشی از سکته قلبی می تواند بسیار متنوع باشد، از مشکلات خفیف گرفته تا شرایط تهدید کننده زندگی.

برخی افراد ممکن است یک سکته قلبی خفیف (که البته هنوز هم جدی است) را بدون هیچ عارضه مهمی پشت سر بگذارند (سکته قلبی بدون عارضه). در مقابل، برخی دیگر دچار سکته قلبی «عمده» می شوند که می تواند با طیف وسیعی از عوارض همراه باشد و نیاز به درمان های گسترده ای داشته باشد.

در ادامه به بررسی برخی علائم بعد از سکته قلبی خفیف و سکته قلبی شدید می پردازیم:

1- آریتمی (نامنظمی ضربان قلب)

آریتمی به هرگونه اختلال در ریتم طبیعی ضربان قلب گفته می شود، از جمله:

  • ضربان بیش از حد سریع (مانند تاکی کاردی)
  • ضربان بیش از حد آهسته (برادی کاردی)
  • ضربان نامنظم (مانند فیبریلاسیون دهلیزی)

آریتمی ها می توانند پس از سکته قلبی به دلیل آسیب به عضلات قلب ایجاد شوند. عضله آسیب دیده نمی تواند سیگنال های الکتریکی را به درستی هدایت کند و این باعث اختلال در ریتم قلب می شود.

علائم آریتمی می تواند شامل موارد زیر باشد:

  1. تپش قلب (احساس کوبیدن، لرزیدن یا نامنظم بودن ضربان در قفسه سینه یا گلو)
  2. درد قفسه سینه
  3. سرگیجه یا سبکی سر
  4. خستگی
  5. تنگی نفس
  6. بلوک کامل قلبی: وضعیتی که در آن سیگنال های الکتریکی نمی توانند به درستی در قلب منتشر شوند و قلب قادر به پمپاژ مؤثر خون نیست.

آریتمی بطنی (مانند تاکی کاردی بطنی یا فیبریلاسیون بطنی)

  • در این حالت، بطن های قلب (حفرات اصلی پمپاژ کننده) با سرعت بسیار بالا و به شکلی نامنظم شروع به تپیدن می کنند و در نهایت از پمپاژ مؤثر باز می مانند.
  • این وضعیت می تواند منجر به «ایست قلبی ناگهانی» شود. این آریتمی های خطرناک، یکی از علل اصلی مرگ در 24 تا 48 ساعت اول پس از سکته قلبی هستند.
  • خوشبختانه، با وجود دستگاه های دفیبریلاتور (شوک الکتریکی)، میزان بقا به طور قابل توجهی افزایش یافته است.
  • دفیبریلاتور با ارسال یک شوک الکتریکی به قلب، می تواند ریتم آن را به حالت طبیعی بازگرداند. آریتمی های خفیف تر معمولاً با داروهایی مانند بتابلاکرها کنترل می شوند.
  • برای افرادی که دچار آریتمی های بطنی خطرناک شده اند، ممکن است نیاز به کاشت یک دستگاه کوچک به نام «دفیبریلاتور کاردیوورتر قابل کاشت» (ICD) در زیر پوست قفسه سینه باشد.
  • این دستگاه به طور خودکار ریتم قلب را پایش کرده و در صورت بروز آریتمی خطرناک، شوک لازم را برای اصلاح آن وارد می کند.
  • برای درمان برادی کاردی های (ضربان آهسته) شدید و علامت دار، ممکن است نیاز به کاشت «پیس میکر» یا «ضربان ساز مصنوعی» باشد.
  • این دستگاه نیز در زیر پوست قفسه سینه کاشته می شود و با ارسال پالس های الکتریکی منظم، به حفظ ضربان قلب مناسب کمک می کند.

نارسایی قلبی

  • نارسایی قلبی به وضعیتی گفته می شود که قلب قادر نیست خون را به طور مؤثر به سراسر بدن پمپاژ کند.
  • اگر عضله قلب در اثر سکته به طور وسیعی آسیب ببیند، ممکن است نارسایی قلبی ایجاد شود.
  • این مشکل معمولاً مربوط به بطن چپ قلب است.

علائم نارسایی قلبی عبارتند از:

  • تنگی نفس (به ویژه هنگام فعالیت یا دراز کشیدن)
  • خستگی و ضعف مفرط
  • تورم در پاها، مچ پا و شکم به دلیل تجمع مایعات
  • نارسایی قلبی معمولاً با ترکیبی از داروها و در برخی موارد، با روش های جراحی یا مداخله ای درمان می شود.

شوک کاردیوژنیک

  • شوک کاردیوژنیک وضعیتی شبیه به نارسایی قلبی است، اما بسیار شدیدتر و خطرناک تر
  • این حالت زمانی رخ می دهد که آسیب به عضله قلب آنقدر شدید است که قلب دیگر نمی تواند خون کافی برای حفظ عملکرد اندام های حیاتی بدن پمپاژ کند.

علائم شوک کاردیوژنیک عبارتند از:

  1. گیجی و کاهش هوشیاری
  2. سردی دست ها و پاها
  3. کاهش شدید حجم ادرار یا قطع ادرار
  4. ضربان قلب و تنفس بسیار سریع
  5. رنگ پریدگی پوست
  6. دشواری شدید در تنفس

برای درمان این وضعیت اورژانسی، از داروهایی به نام وازوپرسورها یا اینوتروپ ها استفاده می شود که به افزایش فشار خون و بهبود گردش خون کمک می کنند.

پس از پایدار شدن وضعیت اولیه، ممکن است برای بهبود عملکرد قلب نیاز به اقداماتی مانند آنژیوپلاستی (PCI) برای باز کردن شریان مسدود شده یا حتی جراحی بای پس باشد.

پارگی قلب

  • پارگی قلب یک عارضه بسیار خطرناک اما نسبتاً نادر سکته قلبی است.
  • در این حالت، بخشی از عضله، دیواره یا دریچه های قلب به دلیل آسیب شدید ناشی از سکته، دچار پارگی می شود.
  • این عارضه معمولاً در چند روز اول پس از سکته قلبی شدید رخ می دهد و می تواند به سرعت منجر به نارسایی قلبی شدید یا شوک کاردیوژنیک شود.
  • ترمیم پارگی قلب معمولاً نیاز به جراحی قلب باز اورژانسی دارد.
امتیاز دهی به این مقاله
منتشر شده توسط
رامین منصوری